Architektura

Architektura

Kotlety z gotowanych ziemniaków i serka
Składniki na 10 sztuk:
750 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1 jajko
135 g. serka kanapkowego ze szczypiorkiem
0,5 szklanki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowane do miękkości ziemniaki duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Przekładam je do miski i pozwalam przestygnąć. Do chłodnych ziemniaków dodaję serek i jajko, mieszam masę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wsypuję mąkę, mieszam wszystko łyżką do połączenia. Następnie nabieram łyżką porcje ciasta (wielkości mandarynki) i robię z nich kulki. Rozgrzewam olej na patelni (nie za mocno!). Spłaszczam każdą kulkę formując kotleta. Smażę z obu stron na rumiano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation