Wnętrza
Arszenik i stare koronki
Sernik dyniowy - Przepis
SKŁADNIKI
MASA SEROWA:
1 i 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (czytaj wskazówki na dole strony)
1 kg zmielonego sera (można połączyć z mascarpone pół na pół)
5 jajek
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
1/2 szklanki śmietanki 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki cynamonu
1 cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
CZEKOLADOWY SPÓD Z ORZECHAMI:
75 g masła
75 g ciemnej czekolady
50 g cukru
1 jajko
60 g mąki pszennej
1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
ŚMIETANKA I GLAZURA POMARAŃCZOWA:
1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru
150 g dżemu pomarańczowego
SOS TOFFEE:
1 szklanka śmietanki 30% lub 36%
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki masła
PRZYGOTOWANIE
Masa serowa: Składniki ocieplić w temp. pokojowej. W dużej misce zmiksować ser z musem z dyni, mąką, cynamonem, wanilią. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka za każdym razem miksować do połączenia się składników na małych obrotach miksera. Wlać mleko skondensowane oraz śmietankę kremową i zmiksować na gładką masę.
Dno 24 cm tortownicy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę posmarować od środka miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Czekoladowy spód z orzechami: Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka z grubym dnem, mieszając roztopić na bardzo małym ogniu nie podgrzewając za bardzo masy, najlepiej jednak roztopić je w kąpieli wodnej. Dodać cukier i jajka, zmiksować. Zmiksować z mąką i orzechami. Wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 10 minut aż masa nie będzie już surowa.
Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.
Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować dżem pomarańczowy razem z 3 łyżkami wody, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.
Zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na całą noc. Podawać z sosem toffee.
Sos toffee: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu.
WSKAZÓWKI
* Mus z pieczonej dyni: obrać dynię, pokroić w większą kostkę, ułożyć na blaszce i piec w 200 stopniach przez około godzinę. Ostudzić i zmiksować.
Sernik pieczemy dzień przed podaniem.
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