DIY - zrób to sam

Zrób to sam

Obżarciuch: Budyniowiec na herbatnikach
Ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z masą budyniową i herbatnikami, super na upalne dni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

1 i 1/2 l mleka
2 cukry wanilinowe
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki pszennej
3 łyżki masła
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
około 250 g herbatników kakaowych
około 100 g herbatników maślanych
Przygotowanie:

Do 1 szklanki mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Wszystko dokładnie rozbijamy trzepaczką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Całość zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Pozostawiamy masę do wystygnięcia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników kakaowych, wykładamy połowę masy i przykrywamy warstwą ciastek maślanych.
Następnie wykładamy resztę masy i układamy kolejną warstwę herbatników kakaowych. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby herbatniki zmiękły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation