Kuchnia

weganskie

Pasta bezjajeczna ze szczypiorkiem | Grochem o Garnek

Taka pasta jajeczna tylko, że bez jajek. Wegańska pasta jajeczna – kusiła mnie już od dawna. Kluczowym składnikiem jest czarna sól, która po prostu „trąci jajem”! Dzięki niej jesteśmy w stanie uzyskać smak na tyle zbliżony do jajecznego, ze udało mi się oszukać całą rodzinę - byli przekonani, że jedzą klasyczna pastę jajeczną.

Skład:

kostka tofu naturalnego (180g-200g),
1 łyżeczka soli czarnej (kala namak),
3 łyżki oleju roślinnego,
1/2 łyżeczki musztardy,
1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku,
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
pieprz do smaku,
opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych,
1/2 pęczka szczypiorku.


Tofu pokroić w kostkę. 2/3 wrzucić do blendera, 1/3 zachować na później.
Tofu lekko zblendować, następnie dodać wszystkie przyprawy oraz olej i wymieszać dokładnie widelcem.
Szczypiorek drobno posiekać i dodać do tofu, dokładnie wymieszać.
Odłożone wcześniej tofu rozdrobnić lekko widelcem i wrzucić do pasty* i całość wymieszać.


*To właśnie dodane na końcu tofu wygląda jak kawałki białka jajek, ten krok można pominąć i na początku od razu dodać całe tofu.

Taka pasta jajeczna tylko, że bez jajek. Wegańska pasta jajeczna – kusiła mnie już od dawna. Kluczowym składnikiem jest czarna sól, która po prostu „trąci jajem”! Dzięki niej jesteśmy w stanie uzyskać smak na tyle zbliżony do jajecznego, ze udało mi się oszukać całą rodzinę - byli przekonani, że jedzą klasyczna pastę jajeczną.

Skład:

kostka tofu naturalnego (180g-200g),
1 łyżeczka soli czarnej (kala namak),
3 łyżki oleju roślinnego,
1/2 łyżeczki musztardy,
1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku,
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
pieprz do smaku,
opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych,
1/2 pęczka szczypiorku.


Tofu pokroić w kostkę. 2/3 wrzucić do blendera, 1/3 zachować na później.
Tofu lekko zblendować, następnie dodać wszystkie przyprawy oraz olej i wymieszać dokładnie widelcem.
Szczypiorek drobno posiekać i dodać do tofu, dokładnie wymieszać.
Odłożone wcześniej tofu rozdrobnić lekko widelcem i wrzucić do pasty* i całość wymieszać.


*To właśnie dodane na końcu tofu wygląda jak kawałki białka jajek, ten krok można pominąć i na początku od razu dodać całe tofu.

Taka pasta jajeczna tylko, że bez jajek. Wegańska pasta jajeczna – kusiła mnie już od dawna. Kluczowym składnikiem jest czarna sól, która po prostu „trąci jajem”! Dzięki niej jesteśmy w stanie uzyskać smak na tyle zbliżony do jajecznego, ze udało mi się oszukać całą rodzinę - byli przekonani, że jedzą klasyczna pastę jajeczną.

Skład:

kostka tofu naturalnego (180g-200g),
1 łyżeczka soli czarnej (kala namak),
3 łyżki oleju roślinnego,
1/2 łyżeczki musztardy,
1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku,
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
pieprz do smaku,
opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych,
1/2 pęczka szczypiorku.


Tofu pokroić w kostkę. 2/3 wrzucić do blendera, 1/3 zachować na później.
Tofu lekko zblendować, następnie dodać wszystkie przyprawy oraz olej i wymieszać dokładnie widelcem.
Szczypiorek drobno posiekać i dodać do tofu, dokładnie wymieszać.
Odłożone wcześniej tofu rozdrobnić lekko widelcem i wrzucić do pasty* i całość wymieszać.


*To właśnie dodane na końcu tofu wygląda jak kawałki białka jajek, ten krok można pominąć i na początku od razu dodać całe tofu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation