Kuchnia

Dynia 2

Risotto z dynią, kurkami oraz wytrawnym cydrem


Składniki: na 4 porcje.
200g ryżu do risotto
200g świeżych oczyszczonych kurek
100g pieczonej dyni
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
0,33ml wytrawnego cydru
0,5l bulionu z warzyw
sól, pieprz do smaku
garść świeżego tymianu
garść świeżego oregano
garść zielonej natki pietruszki
2 łyżki świeżo startego Irlandzkiego sera Cheddar
łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulkę i czosnek i podsmażamy na złoto. Dodajemy łyżkę masła, wsypujemy ryż i smażymy do czasu aż ryż stanie się szklisty. Wlewamy połowę cydru, gotujemy do czasu aż cydr trochę odparuje, wrzucamy kurki i pokrojoną w kostkę pieczoną dynię. Gotujemy ok 10 minut na małym ogniu często mieszając. Dolewamy na przemian resztę cydru i warzywny bulion ciągle gotując. Gdy ryż podwoi objętość dodajemy zioła i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Nie ściągając risotto z ognia, wrzucamy starty Cheddar i dokładnie mieszamy całość. Podajemy od razu, przekładając do miseczek i dekorując odrobiną ziół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation