Kuchnia

alkohole

Do wyrobu nalewki agrestowej będziemy potrzebowali:

2 kg agrestu,
1 kg cukru
1 l spirytusu,
0,5 l wody
Na początek owoce agrestu należy pozbawić szypułek, następnie dobrze wypłukać po bieżącą wodą. Umyte owoce układamy w słoju, zalewamy wodą i spirytusem, następnie szczelnie zamykamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu na 4 tygodnie. W tym czasie należy co 3-4 dni należy potrząsnąć słoikiem. Następnie powstały nalew powoli przelewamy do dużej szklanej butelki i chowamy do lodówki. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem, szczelnie zamykamy i zostawiamy 10 dni. Tak powstały sok łączymy z wcześniej uzyskanym nalewem, filtrujemy i przelewamy do buteleczek. Nalewkę agrestowa należy jeszcze na 1 miesiąc odstawić aby się uleżała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation