Kuchnia

Burgery

Pieczone burgery z buraka — Vegan Corner

Składniki na ok 12 dużych kotletów:
2 szklanki fasoli lub ciecierzycy
2 średnie buraki
1 batat
5 łyżek nasion lub orzechów (ja użyłam słonecznika)
1 czubata łyżka masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kuminu mielonego
1 łyżeczka wędzonej papryki
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
2 łyżki mąki (ja użyłam kokosowej, ale zwykła, pszenna też oczywiście będzie ok)
2 łyżki wody
Proponowane dodatki do burgera:
sos musztardowy/ musztardowo-miodowy
sos orzechowy (1 łyżka masła orzechowego+ 1/2 szklanki wody-> wymieszać, zagotować, ostudzić)
rukola/roszponka
plastry pomarańczy
piórka cebuli
surowy zielony ogórek


JAK ZROBIĆ BURGERY Z BURAKA?


Fasolę blendujemy na pastę. Warto nie mielić jej zbyt dokładnie i zostawić trochę grudek.
Surowe buraki i bataty trzemy na tarce na najdrobniejszych oczkach.
Starte warzywa i pastę z fasoli przekładamy do sporej miski, dodajemy pozostałe składniki: przyprawy, masło orzechowe, nasiona, siemię lniane, mąkę i wodę. Na końcu doprawiamy solą i ewentualnie chili.
Całość mieszamy (najlepiej w rękawicach). Nabieramy czubatą łyżką masy i w rękach formujemy burgery.
Wykładamy kotlety na papierze do pieczenia.
Burgery pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation