Ślub
bescelery
Pieczone jabłka z cynamonem, kremem cytrynowym i sosem karmelowym
Składniki:
6 jabłek jednakowej wielkości
cynamon (najlepiej świeżo starty, ale może też być z paczki)
Cytrynowy krem mascarpone:
250 g serka mascarpone (b. zimnego)
100 ml śmietany (b. zimnej)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
Sos karmelowy:
100 g cukru
60 ml wody
120 g śmietany 30%
szczypta soli
Zaczynamy od sosu. W rondelku mieszamy wodę z cukrem, aż większość się rozpuści. Jeśli zostaną jakieś drobinki kryształków na ściankach, należy je zebrać, najlepiej pędzelkiem – zmniejszamy prawdopodobieństwo skrystalizowania się cukru. Rondelek stawiamy na duży ogień i doprowadzamy do wrzenia. Pod żadnym pozorem nie mieszamy, ani nie ruszamy rondelka! Inaczej macie jakieś 99% szans, że cukier się wytrąci. Gotujemy mieszaninę aż do momentu, kiedy zacznie się złocić – wtedy ew. można lekko pokręcić rondelkiem, ale dalej nie mieszamy jego zawartości łyżką czy innym mieszadłem. Kiedy osiągniemy pożądany kolor – głęboki ciemno-złoty, zmniejszamy gaz. Powoli i delikatnie dolewamy śmietanę wymieszaną z solą. Uwaga! Całość mocno bulgocze i może pryskać! Dlatego wlewamy bardzo powoli. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Jabłka myjemy, kroimy na pół w poziomie i pozbawiamy gniazd nasiennych – tworzymy coś w stylu miseczki. Posypujemy obficie cynamonem i wstawiamy na 20-30 minut (zależy od wielkości jabłek) do piekarnika rozgrzanego do 200° (180° z termoobiegiem).
Serek, śmietanę i cukier puder ubijamy na sztywny krem. Pod koniec dodajemy powoli sok z cytryny – zawsze istnieje możliwość tego, że cytryna zważy masę, jeśli dodacie ją za szybko. Odstawiamy do lodówki, w celu schłodzenia.
MA==