Kuchnia

przepisy

Tarta szpinakowa wg przepisu z 1910r. | PrzepisyTradycyjne.pl
Tarta szpinakowa
Składniki

1 szt ciasta francuskiego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
100 ml mleka
10 szt suszonych pomidorów
100 g mozarelli
1 szt jajek
1 ząbek czosnku
450 g mrożonego szpinaku

Przygotowanie

Mrożony szpinak wykładam na patelnię i zaczynam go podgrzewać. Kiedy już się ładnie rozmrozi dodaję do niego przeciśnięty ząbek czosnku. Solę, pieprzę, dodaję pokrojone suszone pomidorki i odstawiam do ostygnięcia.
Ciasto francuskie wykładam do okrągłej foremki (dno wyłożone papierem do pieczenia) i układam ciasto również na brzegach foremki. Dno nakłuwam kilka razy widelcem. Wstawiam na ok. 10 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Brzegi i środek powinny być brązowe.
W rondelku przygotowuję sos beszamelowy: podgrzewam mleko, dodaję masło i czekam aż się całkowicie rozpuści. Zdejmuję rondelek z palnika i dodaję mąkę. Wszystko intensywnie mieszam i ponownie wstawiam rondelek na palniku. Cały czas mieszając, tak aby nie było grudek i żeby sos beszamelowy nabrał gęstości.
W osobnym naczyniu ubijam na sztywną pianę białko. Żółtko dodaję do przestudzonego szpinaku. Kiedy białko jest już ubite, to mieszam je delikatnie ze szpinakiem. Przekładam połowę na podpieczony spód ciasta francuskiego. Następnie wykładam sos beszamelowy i w końcu resztę masy szpinakowej. Całość posypuję startą mozarellą.
Wstawiam do piekarnika na ok. 20 minut i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation