Kuchnia

nalewki

Pigwówka

Składniki
1 kg dojrzałych owoców pigwy
1,5 l wódki 40%
szklanka cukru
4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
2 cząstki skórki z pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
50 ml rumu

Owoce pigwy myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Wkładamy do słoja i zalewamy wódką. Po 2–3 tygodniach alkohol zlewamy i przechowujemy. Pigwę zasypujemy cukrem, zamykamy słój i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż wytworzy się syrop. Codziennie strząsamy naczyniem. Syrop zlewamy i łączymy z nalewem alkoholowym, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlewamy przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation