Inne

porady

Cukinia zapiekana z mięsem drobiowym i ryżem

SKŁADNIKI 4 PORCJE PO 383 KCAL
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g mielonego mięsa indyka
1 łyżka sosu worcestershire lub sojowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, suszone oregano, kurkuma
350 ml bulionu
50 g ryżu
3 cukinie (po ok. 370 g)
2 pomidory
1 łyżka natki pietruszki
1 jajko
150 g tartego sera (np. mozzarelli)

PRZYGOTOWANIE
Na dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, pod koniec dodać starty czosnek. Zwiększyć ogień i dodać zmielone mięso. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać sos worcestershire lub sos sojowy oraz przyprawy: sól, pieprz oraz po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, oregano oraz kurkumy. Smażyć jeszcze przez 1 minutę, następnie wlać gorący bulion, wsypać ryż i zagotować. Przykryć patelnię i dusić przez około 25 minut. Jeśli na koniec pozostał jakiś płyn, należy go wygotować bez przykrycia.
W międzyczasie przygotować cukinię: piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Piec przez 10 minut. Łyżeczką wybrać miąższ ze środka, pozostawiając około 1/2 cm brzeg. Wycięty miąższ posiekać. Połówki cukinii doprawić solą.
Do ugotowanego mięsa na patelni dodać posiekany miąższ cukinii, połowę jednego pomidora (obranego i pokrojonego w kosteczkę) i smażyć wszystko jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać natkę pietruszki.
Odstawić z patelni i po lekkim przestudzeniu dodać jajko, wymieszać. Powstałym farszem wypełnić wgłębienia w cukinii. Posypać tartym serem i ułożyć plasterki pomidora. Wstawić do piekarnika na około 25 minut, 180 stopni C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation