Kuchnia

Ciasta, desery

Szarlotka z budyniową pianką
Składniki:

450 g mąki krupczatki
200 g margaryny
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

4 białka
1/2 szklanki cukru
40 g budyniu waniliowego
3 łyżki oleju
3 kg jabłek np. szara reneta
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)

Wykonanie:

Przygotować wszystkie składniki na kruche ciasto, zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu wraz z sokiem z cytryny, cynamonem. Białka ubijamy na sztywno przez kilka minut aż będą bardzo sztywne. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy proszek budyniu, olej, miksujemy na małych obrotach.

Ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Większą ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozwałkowane przekłuwamy widelcem. Na ciasto nakładamy podprażone jabłka, później piankę i na tarce ścieramy na wierzch resztę ciasta. Piec przez 45 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation