DIY - zrób to sam

A- SERNIKI

Sernik gotowany z pierniczkami

Sernik gotowany z zatopionymi w nim nadziewanymi pierniczkami w czekoladzie. Masa serowa otoczona jest z góry i dołu kruchym ciastem. Pyszny sernik. Polecam na zbliżające się święta, a także do przetestowania już teraz, gdy pierniczki są w sprzedaży.

Składniki na ok. 24 sztuk:
Ciasto kruche:

400g mąki pszennej
200g masła lub margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 żółtka
90g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa serowa:

1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka (w Niemczech: Schichtkäse)
3 jajka
250g masła
220g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Dodatkowo:

ok. 400g pierniczków z nadzieniem w czekoladzie (dałam w kształcie serc)
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręką lub robotem kuchennym. Ciasto podzielić na pół.
Formę o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić połową ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wyciągnąć ostrożnie z formy. Odstawić na bok.
W ten sam sposób upiec drugie ciasto kruche. Po upieczeniu pozostawić je w formie.
Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
Masę pozostawić, aż będzie lekko ciepła. (Można przemieszać ją delikatnie co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za długo, tylko parę ruchów).
Na cieście kruchym w formie rozsmarować trochę masy serowej. Następnie ułożyć pierniczki rzędami i zalać je resztą masy serowej. Przykryć drugim blatem ciasta kruchego. (Uwaga: ciasto jest bardzo kruche. Może pęknąć).
Ciasto wstawić na noc do lodówki. Pokroić na kawałki. Według uznania oprószyć cukrem pudrem. (Górne ciasto kruche może pękać podczas krojenia, bo jest bardzo delikatne).
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation