Kuchnia

placki

Kaszogery. Zdrowie na talerzu

Składniki:
100 g kaszy ( jaką lubisz: jaglana, gryczana itp.)
250 ml bulionu warzywnego
1 średnia cebula
1 mała marchewka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki sezamu
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
olej
sól
pieprz
5 bułek
liście sałaty
awokado
2-3 pomidory czerwona cebula

Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, przelej wrzątkiem. Bulion zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wsyp kaszę. Zmniejsz ogień, gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Pestki dyni oraz sezam upraż na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz marchewkę, mieszając smaż ok. 5 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze ok. 1 min. Do miski włóż wystudzoną kaszę, dodaj pestki dyni, sezam, wystudzone warzywa z patelni, musztardę, kurkumę, siemię oraz posiekany szczypiorek. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Dopraw do smaku.

Z masy uformuj burgery i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w temp. 200°C. Podawaj w bułce, z warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation