Kuchnia

dieta

jadłonomia · roślinne przepisy: Piernik dyniowy

Suche składniki:
•1 szklanka mąki pszennej razowej
•3/4 szklanki mąki pszennej
•3/4 szklanki brązowego cukru
•1 łyżeczka sody
•1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
•1/2 łyżeczki cynamonu
•1/4 łyżeczki imbiru
•1/4 łyżeczki gałki muszkotołowej
•3 goździki
•1 ziarenko ziela angielskiego
•szczypta soli

Mokre składniki:
•1 szklanka puree z dyni*
•1/2 szklanki delikatnego oleju roślinnego
•1/3 szklanki mleka roślinnego
•oraz: 50 g orzechów laskowych i 2 - 3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:
1.Goździki i ziele angielskie utrzeć w moździerzu lub w młynku. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami.
2.Mokre składniki dokładnie wymieszać w małej misce. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać szpatułką do ciasta, na sam koniec dodać większość posiekanych orzechów - kilka zostawić do posypania ciasta. Delikatnie wmieszać orzechy, przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać pozostałymi orzechami.
3.Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 40 - 45 minut, przed wyciągnięciem wbić patyczek i sprawdzić czy jest suchy, w razie potrzeby dopiec ciasto jeszcze kilka minut.
4.Gotowe ciasto wyjąć na blat i delikatnie posmarować syropem klonowym. Ostudzić i zjadać z gorącą herbata albo kawą zbożową.

* Jak zrobić purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku i wykorzystać na przykład do koktajlu z dynią lub do dyniowych placuszków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation