Kuchnia

KUCHNIA

Suszony schab wieprzowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Składniki:
1 kg schabu wieprzowego bez kości
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej
2 łyżki suszonego oregano
1,5 łyżki wędzonej papryki Kotanyi
1,5 łyżki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka suszonego czosnku
Przygotowanie:

Proces przygotowania tej wędliny trwa 2,5 tygodnia, ale wy możecie go skrócić lub wydłużyć w zależności od preferencji każdy lubi mniej lub bardziej podsuszoną wędlinę dojrzewającą. Ale czyż moja nie wygląda rewelacyjnie? Na początku schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Dokładnie obtaczamy schab w cukrze, przekładamy do metalowej keksówki i wkładamy do lodówki na 24 godziny, z mięsa wypłynęło sporo płynu, więc wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance przypraw. Starajmy się to robić dokładnie, jakość i smak wędliny będzie właśnie od tego zależał. Wkładamy schab ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tych 3 dniach płyn już raczej nie powstaje i zaczyna się etap suszenia.

4 dnia wyjmujemy schab z keksówki i wkładamy do pończochy / podkolanówki, ściśle związujemy na górze i wieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. Ja powiesiłam na haczyku zaczepiając o drążek. Mój schab wisiał 2 tygodnie, podczas wysychania znacznie zmniejszała się jego objętość, wyglądał prawie jak suszona polędwica, ale taki był mój zamiar gdy kupowałam wąski, cienki schab. Po 2 tygodniach możemy go zdjąć i po wyjęciu z pończochy włożyć do lodówki. Schab po rozkrojeniu zawijamy go w bawełnianą ściereczkę lub gazę, możemy go wtedy przechowywać długo, ale czy wytrzymacie tak długo? U nas suszony schab wieprzowy zniknął w oka mgnieniu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation