Kuchnia

ciastka i ciasta

Przyprawa do piernika

z podanej ilości wychodzi mały słoiczek przyprawy

skórka otarta z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki goździków
40 g cynamonu (ok. 7-8 lasek, lub cynamon mielony)
7-8 g kardamonu (lub 1 duża łyżeczka mielonego)
1 gwiazdka anyżu
4-5 kulek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kolendry
1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

Skórki rozkładamy na papierze do pieczenia i suszymy w piekarniku przez ok. 15-20 min w 100C, zostawiając lekko otwarte drzwiczki. Wyłuskujemy ziarenka kardamonu z łupinek.

Wszystkie składniki, także te już mielone, wkładamy do młynka i mielimy, można je też utrzeć w moździerzu. Przesiewamy przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych większych fragmentów. Przechowujemy w zamkniętym słoiczku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation