Kuchnia

Zupy

Zupa krem z marchwi i soczewicy

składniki:

łyżka oleju kokosowego (lub innego nadającego się do smażenia)

pół pora pokrojonego w plasterki

posiekana w kostkę nieduża cebula

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane

3 spore marchewki pokrojone w talarki

pół niedużego selera korzeniowego pokrojonego w kostkę

dwucentymetrowy kawałek imbiru starty na tarce

płaska łyżeczka kurkumy

odrobina pieprzu cayenne lub ostrej papryki (można pominąć)

płaska łyżeczka soli morskiej

dwie trzecie szklanki czerwonej soczewicy

sok z połówki cytryny



wykonanie:

1. W garnku na średnim ogniu rozgrzewam olej kokosowy. Podsmażany na nim cebulę oraz por. Gdy odrobinę się zrumienią dodajemy czosnek, imbir oraz kurkumę. Wszystko razem podsmażamy minutkę, a następnie dorzucamy marchew i selera.

2. Do tego samego garnka wlewamy 1,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i soczewicę. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa zmiękną.

3. Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy sokiem w cytryny i pierzem cayenne.

4. Przed podaniem można polać zupę olejem lnianym oraz posypać zieleniną. Dobrze będą pasować również uprażone na patelni i posiekane orzechy włoskie lub pestki dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation