Kuchnia

ciasta

Sernik z pianką orzechową
-
Swiatciast.pl
Składniki:

kruchy spód:

300 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżka smalcu
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

masa serowa:

1300 g białego sera, 3 razy zmielonego
125 ml oleju
250 ml śmietany 18%
250 ml pełnego mleka
1,5 szkl drobnego cukru do wypieków
4 żółtka
2 jajka
80 g budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olejek pomarańczowy

pianka orzechowa:

6 białek
6 łyżek cukru
1 szkl włoskich orzechów mielonych
1 szkl włoskich orzechów całych
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli

masa kajmakowa:

200 g miękkiego masła 82% tłuszczu
1 puszka masy kajmakowej
kieliszek spirytusu

karmelizowany słonecznik:

200 g łuskanego słonecznika
3 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego



1. Przygotowanie kruchego spodu: na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy zimne masło, smalec, wbijamy żółtka i szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. W takiej postaci przesypujemy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i równomiernie rozkładamy. Formę chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.

2. Przygotowanie masy serowej: wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej muszą być w temp. pokojowej. Do dużej miski wrzucamy zmielony ser, cukier, wbijamy żółtka i jajka, wlewamy mleko wymieszane ze śmietana i olejem, a na końcu dodajemy wymieszany budyń z mąką ziemniaczaną i aromat pomarańczowy. Całość miksujemy na najwyższych obrotach tylko do momentu połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 180*C przez 40 minut.

3. Przygotowanie pianki orzechowej: białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na pianę do momentu, aż będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na podpieczony, świeżo wyjęty z pieca sernik, wyrównujemy wierzch i kontynuujemy jego pieczenie przez kolejne 30 minut w 180*C. Sernik studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach, a następnie chłodzimy w lodówce.

4. Przygotowanie masy krówkowej: masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, a następnie cały czas ucierając dodajemy po 1 łyżce masy krówkowej. Na koniec wlewamy spirytus i szybko miksujemy. Masę wykładamy na schłodzony wierzch sernika.

5. Słonecznik wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, a następnie dodajemy miód, cukier i masło. Całość tak długo trzymamy na ogniu, aż słonecznik lekko zbrązowieje. Przestudzoną posypkę przekładamy na masę krówkową.


SMACZNEGO :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation