Wnętrza

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowo - serowym

Składniki:


- pół kilo ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- ok. 5 łyżek mąki pszennej
- sól do smaku

Nadzienie:
- 300 gram pieczarek
- 100 gram sera żółtego
- 1 średnia cebulka

Olej do smażenia
Bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuścić przez praskę (lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków).


Wyrobić z jajkiem i mąką. Mąki polecam sypać stopniowo, dodając jej tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk.


Cebulkę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na odrobinie oleju. Pieczarki pokroić drobniutko, dodać do cebuli i smażyć tak długo aż woda odparuje. Posolić, popieprzyć do smaku. Wystudzić.



Do zimnych pieczarek dodać starty na dużych oczkach żółty ser i wymieszać


Na talerzyku wysypać odrobinę bułki tartej. Z ciasta ziemniaczanego oderwać kęs wielkości orzecha włoskiego. Początkowo rozpłaszczyć do w dłoniach, a następnie rozciągnąć na talerzyku wysypanym bułką.


Na placku ułożyć sporą łyżkę farszu, uważając aby farsz nie dochodził do brzegów, bo będzie nam ciężko skleić ciasto.

Ponownie oderwać taki sam kęs ciasta ziemniaczanego, rozpłaszczyć go w dłoniach, przykryć farsz i skleić brzegi.



W dłoniach nadać kotlecikowi odpowiedni (kolisty) kształt.


W taki sam sposób sklejać kolejne kotleciki.

Kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na małym ogniu na dość głębokim tłuszczu do czasu zrumienienia. Podawać od razu po usmażeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation