Kuchnia

ciasta

Maślankowy łaciatek

Składniki na małą porcję - piekłam w aluminiowej foremce 6 na 20 cm:
2 jajka
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki maślanki naturalnej
1 szklanka mąki pszennej warmińskiej T 500 Młynomag
1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta ekstra
5 łyżek oleju
1 łyżeczka kakao
kilka kropli olejku rumowego
Dodatkowo:
szczypta soli do ubijania białek
olej do posmarowania foremki
mąka do oprószenia foremki
Przygotowanie:
Oddzielam żółtka od białek i umieszczam je w oddzielnych miskach. Zaczynam od ubicia białek ze szczyptą soli - na sztywną pianę - odstawiam tę miskę na bok. Następnie do żółtek wsypuję cukry i miksuję je razem kilkanaście sekund, by się połączyły. Dolewam maślankę, miksuję do połączenia (uwaga, pryska), po czym stopniowo dosypuję mąkę i proszek do pieczenia. Dolewam olej i olejek rumowy, miksuję wszystko do uzyskania gładkiego ciasta. Do ciasta przekładam ubitą pianę i delikatnie łączę wszystko mieszając łyżką. Następnie do miski po ubitej pianie przekładam połowę ciasta, dodaję do niej kakao i szczyptę proszku do pieczenia, delikatnie mieszam. Oba ciasta wykładam na przemian łyżką do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki, a potem wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation