Biżuteria

biżuteria

Rozpustne ciasto czekoladowe
na podstawie przepisu z Food52

Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm lub na klasyczną tortownicę

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 szklanki mleka sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła roślinnego
1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Składniki na krem:
1 szklanka purée z dyni*
1/4 szklanki syropu z agawy lub innego ulubionego
3 łyżki masła orzechowego
1/4 szklanki kakao
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
1/3 szklanki mleka sojowego
1 łyżka syropu z agawy lub innego ulubionego
Przygotowanie:
Ciasto: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę i sól. W osobnej misce połączyć mleko z octem, odstawić na 10 minut, po tym czasie dodać do niego olej i cukier, wszystko dokładnie utrzeć.
Następnie wlać jedną trzecią płynnych składników do miski z suchymi składnikami i wymieszać łyżką. Dodać kolejną część i mieszać na niskich obrotach miksera, następnie dodać ostatnią część i krótko mieszać na niskich obrotach miksera, kiedy tylko składniki się połączą od razu przestać mieszać. Zbyt długie mieszanie ciasta sprawi, że otrzymacie płaskie placki!
Wlać ciasto do formy, jeśli pieczecie w foremce wielkości 18 cm wlejcie 1/3 ciasta, a jeśli pieczecie w standardowej tortownicy wlejcie połowę. Piec przez 18 minut, jeśli jest to mniejsza forma lub 23 minuty, jeśli jest to większa tortownica. Po upływie czasu sprawdzić wykałaczką, jeśli ciasto jest suche to można je wyjąć i ostudzić, następnie delikatnie wyjąć z formy i postąpić analogicznie z pozostałą częścią ciasta.
Krem: Kiedy placki pieką się w piekarniku, przystąpić do przygotowania kremu. Purée krótko utrzeć blenderem razem z syropem i masłem orzechowym, kiedy składniki się połączą dodać kakao i ponownie krótko utrzeć. Odstawić do lodówki.
Polewa: W małym rondelku podgrzać mleko oraz syrop, kiedy zacznie bulgotać dodać drobno posiekaną czekoladę, intensywnie mieszać do czasu, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.
Finał: Wystudzone placki ciasta przełożyć kremem i tuż przed podaniem oblać polewą - polewa składa się głównie z czekolady, więc po dłuższym czasie twardnieje i przestaje się błyszczeć. Obsypać szczyptą kakao i gotowe.
* Jak zrobić purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku i wykorzystać na przykład do koktajlu z dynią lub do dyniowych placuszków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation