Kuchnia

Wypieki

Sernik kajmakowy z migdałami

spód:
lub z ciasteczek Digestive
300 g mąki
80 g cukru
100 g miękkiego masła
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto razem zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

masa:

400 g gotowej masy kajmakowej/krówkowej
50 g miękkiego masła
100 g cukru
łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
600 g sera (najlepiej "z wiaderka")
1 czubata łyżka mąki pszennej

Masło ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy jajka, małymi partiami ser i na końcu mąkę. Dobrze razem miksujemy.

Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut w 170 stopniach. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykrywamy wierzch folią aluminiową. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku, powinien się studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjmujemy i przygotowujemy polewę.

polewa:


170 g masy kajmakowej wkładamy do garnuszka, dodajemy 3 łyżki mleka i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżeczki masła i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną polewę nakładamy na wierzch całkowicie ostudzonego sernika.Z wierzchu posypujemy prażonymi płatkami migdałów ( Można uprażyć w temp. 190 st. przez 10 minut, ja prażę na suchej patelni).

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation