Kuchnia

DYNIA

naleśniki dyniowe

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 20 naleśników

2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
1/2 szklanki puree z dyni
1 1/2 szklanki maki tortowej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej

Mleko mieszamy razem z jajkami, olejem oraz puree z dyni. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę oraz imbir. Ciasto powinno być płynne, ale nie gęste. Patelnię smarujemy lekko wacikiem nasączonym olejem i smażymy cienkie naleśniki z obu stron.

Uwaga: jeśli do naleśników nie chcesz dodawać proszku do pieczenia możesz zastąpić go jednym ubitym białkiem i dodać delikatnie do masy. Wtedy do masy dodajesz 1 całe jajko, jedno żółtko, a białka na koniec dodajesz do masy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation