Kuchnia

be FIT

To danie naładowane jest pysznymi warzywami, które zapiekamy w małych naczyniach. Wybierz ser o obniżonej zawartości tłuszczu i posyp go pod koniec pieczenia na warzywa.

Gjuwecz wegetariański

2 ziemniaki
2 marchewki
2 cebule
bakłażan
papryka
garść mrożonej fasolki szparagowej
garść okry (dowolnie)
2 posiekane ząbki czosnku
3 posiekane pomidory bez skórki
oliwa
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
czubrica
ser szopski lub feta
natka pietruszki

Bakłażana pokroić w grubą kostkę, posolić, odstawić, by puścił sok. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać ziemniaki i marchewkę, lekko podsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z bakłażanem, resztą warzyw i przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C, piec pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Odkryć, posypać serem i zapiekać. Podawać gorące, posypane posiekaną natką pietruszki.

Autor: Agnieszka Kręglicka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation