Kuchnia

Przystawki, Dania Główne, Przekąski, Desery

Składniki na 4 - 6 porcji:
2 kg pomidorów malinowych i bawole serce
4 – 6 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
sól

1 kromka chleba, najlepiej suchego*
1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
czarny pieprz
szczypta cynamonu

1 – 1 1/2 szklanki bulionu lub wody
do podania: oregano lub bazylia, oliwa i czarny pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pomidory przykroić na pół, wykroić co większe szypułki i ciasno ułożyć w blasze do pieczenia. Pomiędzy nie wrzucić ząbki czosnku w łupinie, całość oprószyć solą, oblać oliwą i wsunąć do piekarnika. Piec przez przynajmniej 60 minut, a najlepiej przez 75 minut.
Po upływie tego czasu wyjąć blachę z warzywami. Ząbki czosnku wyjąć spomiędzy pomidorów, a wszystkie pomidory oraz oliwę zgromadzoną w blasze wlać do dużego garnka.
Ząbki czosnku wycisnąć z łupiny. Dodać do pomidorów razem z pokruszonym chlebem, octem, sporą ilością czarnego pieprzu i szczyptą cynamonu. Wymieszać i dokładnie zblendować ręcznym blenderem.
Kiedy krem będzie w miarę gładki, stopniowo wlewać bulion wciąż blendując. Na koniec spróbować, w razie potrzeby doprawić większą ilością soli lub pieprzu. Podawać z oliwą, świeżymi ziołami i czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation