Inne

ciasta

Ciasto chałwowe bez pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY:

600 ml mleka
1/2 szklanki cukru
2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
200 g masła
300 g chałwy waniliowej
szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

80 ml śmietanki kremówki 30%
80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:

2 x 250 g herbatniki kakaowe
1 słoiczek powideł śliwkowych
krokant do posypania na wierzch ciasta
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

500 ml mleka zagotowujemy ze szczyptą soli oraz cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i cały czas mieszając dodajemy do gorącego mleka. Gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy po łyżce budyń. Chałwę kruszymy i dodajemy do kremu.
Formę o wym. 24×24 wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i smarujemy niewielką ilością powideł oraz 1/3 kremu. Ponownie herbatniki, powidła i krem, następnie ponownie powtarzamy kończąc na herbatnikach. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do połączenia. Wylewamy na wierzch ciasta, oprószamy krokantem, owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation