Kuchnia

Przepisy

TORTELLINI ZAPIEKANE W SOSIE BOLOŃSKIM

(8 porcji)

Składniki:

500 g świeżego lub rozmrożonego tortellini
1/4 szklanki mleka
2 szklanki startej mozzarelli
1 szklanka startego parmezanu
Składniki na sos boloński:

2 łyżki oleju roślinnego
500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
sól i pieprz
1/4 łyżeczki mielonego chilli
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w małą kostkę
250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
1 cukinia, pokrojona pokrojona w kostkę
1 papryka, pokrojona w kostkę
6-8 ząbków czosnku, posiekanych
1 szklanka bulionu drobiowego
2×400 g puszki krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka stołowa suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
1 cały liść laurowy
sól i pieprz
Przygotowanie:

Podgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni na dużym ogniu, dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i chilli i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj cebulę i marchewkę i smaż, aż mięso się lekko zrumieni.
Dodaj grzyby, podsmaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, po czym dodaj cukinię, paprykę i czosnek i smaż przez kolejną minutę.
Wmieszaj wszystkie pozostałe składniki sosu, gotuj na wolnym ogniu i gotuj delikatnie odsłonięte przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
Po 15 minutach wyrzuć z sosu liść laurowy i wmieszaj mleko, 1/2 szklanki parmezanu i tortellini.
Następnie przełóż sos z tortellini do dużego naczynia do zapiekania i posyp mozzarellą i resztą parmezanu.
Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku przez 30 minut, następnie zdejmij folię zapiekaj używając funkcji grilla aż się wierzch ładnie zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation