Kuchnia

amku

Makaron spaghetti z czerwonym pesto

Nie ma chyba prostszego i szybszego dania niż makaron z pesto. Tym razem mamy dla was makaron z pesto czerwonym. Jest ono sycylijską odmianą tradycyjnego pesto zielonego. Różni się głównym składnikiem. W pesto czerwonym to suszone pomidory w zielonym bazylia. Pesto można zrobić samemu lub kupić gotowe. My robimy sami i zachęcamy także was do tego. Zachęcamy jednak do wypróbowania obu smaków.


Porcja dla: 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:
makaron spaghetti
pesto czerwone (przepis na pesto z suszonych pomidorów)
parmezan

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente.
Jeżeli nie wiesz, ile makaronu ugotować, wykorzystaj specjalną miarkę, która pokaże ile makaronu na ile osób.
Można kupić w większości sklepów z przyborami kuchennymi.

W czasie jak makaron się będzie gotować przygotuj pesto.
Pesto przygotuj według przepisu.

Przygotowane pesto wrzuć do garnka z makaronem i wymieszaj.

Przełóż na talerze.

Posyp startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.









CZERWONE PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Przygotowanie pesto jest niezmiernie proste – wystarczy zmiksować wszystkie składniki w blenderze. W pesto czerwonym, zwanym również sycylijskim (pesto alla siciliana) główną rolę odgrywają suszone pomidory. Dodatkowo dodajemy orzeszki pini, czosnek i parmezan. Najczęściej podawane jest z makaronem, ale może być również smarowidłem do placków chlebowych lub bagietki.


Porcja dla: 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas prażenia orzeców pinii: do zrumienienia

Składniki:
6-7 pomidorów suszonych
2 łyżki orzeszków piniowych
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego parmezanu
kilkanaście listków świeżej bazylii
5-6 łyżek oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Orzeszki pini przysmaż na patelni do momentu aż uzyskają złocisty kolor.
Uważaj aby się nie przypaliły.

Parmezan zetrzyj na tarce.
(Można również kupić już starty parmezan).
pesto-czerwone-ser
Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki wrzuć do bledera i zblenduj na zimno, aż powstanie odpowiednia konsystencja.
pesto-czerwone-w-blenderze
Dopraw solą i pieprzem.
Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj więcej oliwy.
Można wykorzystać oliwę ze słoiczka z pomidorami.

Pesto świetnie pasuje do makaronu i najczęściej z nim się podaje.
Polecamy także z bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation