Kuchnia

święta

Babcine ciasto z makiem

Składniki : ( blacha 26x24cm )
300g mąki,
200g masła,
1 żółtko jajka L,
1 łyżka śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
180g cukru.
Przygotowanie ciasta :

Do miski blendera wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło oraz śmietanę i żółtko. Dokładnie zmiksuj składniki. Uformuj kulę i zawiń w folię. Ciasto włóż do lodówki na 1 godzinę.

Składniki nadzienie :
80g masła,
1 jajko L,
200g cukru pudru,
skórka z 1 cytryny,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
200g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g mielonego maku,
250ml mleka,
kandyzowana skórka z pomarańczy.
Przygotowanie nadzienia :

Do miski wsyp cukier puder. Dodaj miękkie masło, aromat waniliowy i jajko. Zmiksuj dokładnie aż masa będzie puszysta. Wsyp skórką z pomarańczy.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Nie przerywając miksowania do puszystej masy wsyp partiami mąkę z makiem oraz wlej partiami mleko. Dokładnie połącz składniki.

Przygotowanie ciasta :

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj i przełóż do blaszki. Wlej masę makową i przykryj całość drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Podziurkuj widelcem. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i piecz przez 50minut.


Składniki dodatkowe :

szklanka cukru pudru,
sok z cytryny.
Przygotowanie :




Do miski wysp cukier puder. Mieszając wlej sok z cytryny tak aby lukier stał się lekko płynny. Ciasto posmaruj lukrem i włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Ciasto polej lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation