Kuchnia

oczy jedzą

ROLADKI ŚLEDZIOWE Z PIECZONYM BURAKIEM - CookMagazine

Składniki:

6 płatów solonego śledzia
1 burak
2 ziemniaki
1 mała cebula
2 łyżki majonezu
kilka gałązek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:

Śledzie moczymy pół godziny w zimnej wodzie, płuczemy i odsączamy. Buraka owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku do miękkości. Studzimy, obieramy ze skóry i kroimy w bardzo drobną kostkę. Ziemniaki gotujemy w łupinkach, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy ziemniaki z cebulką i majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śledzie ścinamy delikatnie od wewnętrznej strony ostrym nożem, tak by cała powierzchnia fileta miała podobną grubość. Układamy na nich cienką, równą warstwą ziemniaki z cebulką, lekko ugniatamy, a na środek fileta nakładamy niewielką ilość buraczków. Delikatnie zwijamy i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy ozdobione listkami świeżego koperku.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation