Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

|Szarlotka z jabłek prażonych
składniki na kruche ciasto:

450 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
230 g masła, zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Ponadto:

2 słoiki jabłek prażonych, każdy o wadze około 900 g (wykorzystaj przepis na domowe jabłka prażone)
opcjonalnie cynamon, do smaku (wystarczy wymieszać z jabłkami)

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do blaszki o wymiarach 22 x 32 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Lekko wylepić ciastem spód. Na spód wyłożyć zawartość dwóch słoików jabłek prażonych, wyrównać. Na górę wysypać równo pozostałą kruszonkę.

Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC - 180ºC i piec około 60 minut, do zarumienienia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga: schłodzone ciasto lepiej się kroi.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation