Kuchnia

Przekąski

Szaszłyki z kurczaka z orientalną nutą.

Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- cukinia
Marynata:
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek oleju sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sok z dużej cytryny
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka mielonego chili
- łyżeczka suszonej mięty
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Płynne składniki marynaty wymieszać. Dodać roztarty czosnek oraz posiekaną cebulę. Doprawić imbirem, kolendrą, chili, miętą, pieprzem i solą.

Filety z piersi kurczaka pokroić w wąskie paski. Polać marynatą (kilka łyżek marynaty zostawić), wymieszać i odstawić na 4 godziny do lodówki.

Cukinię umyć, odciąć końce, pokroić wzdłuż na szerokie wstążki, blanszować 3 min w osolonym wrzątku. Osączyć, przelać zimną wodą na sicie i skropić marynatą.

Nabić na szpadki paski mięsa i, oddzielnie, paski cukinii, lekko je skręcając w spirale.

Szaszłyki drobiowe oraz z cukinii ułożyć na tackach do grillowania i ustawić nad żarzącymi się węglami. Piec, często obracając i smarując marynatą, aż szaszłyki drobiowe zrumienią się ze wszystkich stron, a szaszłyki z cukinii nabiorą złotego koloru, ale pozostaną chrupiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation