Kuchnia

Jadłabym

Marokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya | Kultura Kulinarna

1 puszka białej fasolki,
750 g miąższu z dyni (czyli już bez skóry i pestek),
oliwa z oliwek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
1 łyżeczka imbiru w proszku,
1 łyżeczka mielonego kminku,
1 łyżeczka kurkumy,
sól,
pieprz,
500 ml bulionu warzywnego,
natka pietruszki,
jogurt grecki.
Czosnek i cebulę posiekać. Dynię pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić czosnek i cebulę, dodać dynię i smażyć ok. 10 minut. Gdy zacznie mięknąć wsypać przyprawy, sól i pieprz – gotować 3 minuty.

Całość zalać gorącym bulionem i gotować ok. 10 minut. Przestudzić i zmiksować blenderem.

Krem ponownie zagotować, dodać odsączoną fasolkę i pogotować minutkę. Teraz zupę można ewentualnie doprawić. Podawać z posiekaną natką pietruszki i kleksem jogurtu greckiego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation