DIY - zrób to sam

DIY

Chleb pszenno - żytni - przepisnachleb.pl

Mój ulubiony przepis na pszenny chleb na zakwasie. Jest taki jaki powinien być prawdziwy chleb. Sprężysty środek i chrupiąca skórka. Aż brak słów żeby opisać zapach wydobywający się z kuchni podczas pieczenia tego chleba… Genialny!

Składniki

Zaczyn:

100 g płynnego zakwasu żytniego
125 g mąki pszennej chlebowej np. typ 550 lub 650
30 g wody
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 4 godziny (lub do czasu gdy podwoi swoją objętość). Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką. Następnie wyrośnięty zaczyn schować na noc do lodówki. Następnego dnia na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyjąć zaczyn z lodówki i pozostawić go na godzinę w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:

580 g mąki pszennej chlebowej np. typ 550 lub 650
2 łyżeczki soli
340 – 390 g letniej wody
Przygotowanie

Rozdrobniony zaczyn połączyć z mąką, solą i letnią wodą. Zagnieść delikatnie lepkie, sprężyste ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 4 godziny. W trakcie wyrastania ciasto należy trzykrotnie odgazować – co godzinę. Z każdym składaniem ciasto będzie nabierało coraz większej sprężystości i będzie coraz mniej lepkie. Podczas składania można delikatnie podsypywać stolnicę mąką.

Po 4 godzinach przełożyć ciasto (łączeniem do góry) do kosza do wyrastania chleba (lub innego naczynia – w zależności od kształtu jaki chcemy nadać – wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką). Szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C – wraz z blachą do pieczenia. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilku miejscach szybkim ruchem ale niezbyt głęboko.

Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika na jego dno wrzucić kilka kostek lodu, który parując zapewni odpowiednią wilgotność w piekarniku. Piec w temperaturze 250 stopni C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 20-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation