Kuchnia

Ciasta i ciasteczka wytrawne

Przepis - Orkiszowe zapiekanki z oscypkiem przepis - Gotujmy.pl

Składniki:
Orkiszowe zapiekanki z oscypkiem

Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki letniej wody
20 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 duży oscypek
200 gram kiełbasy żywieckiej
4-5 pieczarek
1 cebula czerwona
Kilka kawałków papryki konserwowej
Ketchup pikantny
Zioła do pizzy
Mąka do podsypania
Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone drożdże, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy formując dwie podłużne zapiekanki. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Oscypka, kiełbasę żywiecką i umyte pieczarki kroimy w cienki plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, paprykę kroimy w kostkę. Zapiekanki smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy, układamy kolejno plasterki oscypka, kiełbasy, pieczarek, krążki cebuli oraz pokrojoną paprykę.

Gotowe zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation