Kuchnia

zapiekanki

zapiekanka ziemniaczana z rozgniecionych ziemniaków

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
20-25 dag kiełbasy, wędliny lub boczku – polecam mocno wędzone
10-15 dag żółtego sera
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka stołowa papryki mielonej słodkiej lub przyprawy do gyrosa
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić.

Cebulę oraz kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Rozetrzeć ziemniaki ubijakiem lub widelcem. Przyprawić. Dodać pokrojoną surową cebulę, kiełbasę lub boczek i większą część startego sera. Wymieszać. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego*. Wyrównać, posypać wierzch pozostałym startym serem.

Piec w tempertaurze 200 st. C przez około 20 minut, do zarumienienia się wierzchu zapiekanki.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation