Kuchnia

Ciastka

Peanut butter and chocolate cookies

16 ciasteczek

Składniki:
Ciasto:
125 g masła, miękkiego
1/2 szklanki masła orzechowego, temperatura pokojowa
1/2 szklanki g cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
3 szklanki mąki
1 szczypta soli

Dekoracja:
250 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki posiekanych orzeszków

Przygotowanie:
W średniej misce zmieszaj masło, masło orzechowe i cukier, aż masa będzie gładka. Dodaj jajka i wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj mąkę i sól, wymieszaj do połączenia składników, i ukształtuj kształt piłki.
Podzielić ciasto na dwie lub trzy części, i każdą część ukształtuj w nieco spłaszczoną kulę.
Pracuj z jedną kulą ciasta, rozwałkuj ją między dwoma papierami do pieczenia do grubości maksymalnie 0,5 cm. Włóż ją na 30 min do zamrażarki lub wstaw do lodówki na kilka godzin. Wyjmij z lodówki i wytnij okrągłe ciasteczka np. używając filiżanki i umieśc je na blasze i włóż do zamrażarki na 15 min.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż ciasteczka do piekarnika i piec przez 10 min, aż zarumienią się na brzegach.
Pozostaw ciasteczka jeszcze na 10min na blasze do ostygnięcia.
Gdy ciasteczka są zupełnie zimne, to jest czas do dekoracji. Roztop czekoladę za pomocą
mikrofalówki. Ciasteczka połóż na równej powierzchni. Szablon umieść nad ciasteczkiem i rozprowadź 1 łyżeczkę czekolady przy pomocy szablonu. Co 2-3 ciasteczka czyść wzornik ciepłą wodą. Brzegi ciasteczek zamocz w czekoladzie, a później w posiekanych orzechach. Odłóż je aż do ostudzenia czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation