Kuchnia

Przepisy

Ciasto czekoladowo kokosowe z adwokatowym kremem
Składniki:
•Biszkopt kakaowy
• 8 jajek
• 8 łyżek cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• 6 łyżek mąki pszennej
•Blat kokosowy
•300 g kokosu
•4 białka
•200 g cukru
•Krem adwokatowy
•250 g masła lub margaryny
•1 budyń śmietankowy
•1,5 szkl mleka
•0,5 szkl cukru pudru
•0,5 szkl adwokatu
•50 ml spirytusu
•Polewa
•150 g margaryny
•4,5 łyżki cukru pudru
•4,5 łyżki wody
•4 łyżki kakao
•dżem truskawkowy do posmarowania
•płatki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko.Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli mieszać. Wylać na blachę 28*40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 25 min w 170 st. Zimny biszkopt przekroić na pół. Jeśli ktoś nie ma wprawy w krojeniu może upiec dwa osobne biszkopty, wtedy składniki podzielić po połowie.
Blat kokosowy:
Białka ubić na sztywno dodać cukier i chwilkę ubijać. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę o tym samy rozmiarze co biszkopt wyłożonej papierem i piec 30 min w 160 st. do lekkiego zrumienienia.
Krem adwokatowy:
Na mleku ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości,dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu dodać adwokat, spirytus i utrzeć.
Polewa:
W garnuszku zagotować margarynę, wodę i cukier puder. Zdjąć z ognia dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Przestudzić od czasu do czasu mieszając.
Warstwy ciasta:
biszkopt
połowa kremu
blat kokosowy
druga połowa kremu
biszkopt
dżem truskawkowy
polewa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation