Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Pikantny schab gotowany

Schab gotowany jest soczysty, ale jednocześnie kruchy, o intensywnie pikantnym smaku.

Główny składnik – 1,5 kg schab wieprzowy.

Przygotować mieszankę przypraw:
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
2 litry wody
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka soli peklowej (można ją pominąć, ale ja wykorzystuję ją, gdyż schab ma po ugotowaniu różowy kolor)
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy z chili i imbirem
1-2 łyżeczki chili

Zagotowujemy płyn ze wszystkimi wymienionymi dodatkami, wkładamy schab i gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy.

Po minimum 6 godzinach znów zagotowujemy całość i gotujemy ponownie 5 minut, schab ma stygnąć w zalewie.

Po wystudzeniu schab wyjmujemy z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, po rozkrojeniu schab jest delikatnie różowy, pyszny i soczysty:)
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation