Kuchnia

Coś na ząb

PUSZYSTE I MIĘKKIE PIERNIKI Składniki (na około 80-100szt):
1 kg mąki pszennej
3 łyżki kakao
400g płynnego miodu
4 łyżeczki przyprawy do piernika
250g masła lub margaryny
3 białka
1 do 1 ½ szklanki cukru
8 żółtek
200ml gęstej kwaśniej śmietany 18%
3 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:
do miski wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy i odstawiamy
w rondlu rozpuszczamy miód, dodajemy przyprawę do pierników zagotowujemy, ściągamy z gazu i dodajemy masło/margarynę mieszamy ,aż do rozpuszczenia, odstawiamy do ostudzenia
białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, partiami dodajemy cukier, następnie nie przerywając miksowania dodajemy żółtko jedno po drugim
masę jajeczną wlewamy do mąki ,mieszamy
do masy wlewamy wystudzony miód z przyprawami, mieszamy
na koniec do masy dodajemy sodę wymieszaną ze śmietaną, całość dokładnie jeszcze raz mieszamy, ciasto piernikowe będzie płynne ale tak ma być, naczynie z ciastem zakrywamy np. folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki
po 24h masa piernikowa zgęstniała i najlepiej dzieląc ją na części wałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 3mm i wykrawać pierniczki,
które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo pierniczki sporo rosną , przed włożeniem do pieca można posmarować je białkiem, pieczemy je 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation