Kuchnia

Przepisy

Chlebek na serwatce z suszoną śliwką i ziarnami amarantusa - Przepis - Smaker.pl


Składniki

Mąka krupczatka 500 g
mąka razowa 250 g
Mąka żytnia 250 g
Słonecznik łuskany 150 g
Sezam czarny 50 g
Sól 1 łyżka
Cukier 1 łyżka
Drożdże świeże 42 g
Serwatka 900 ml
Woda letnia 100 ml
Śliwki suszone 150 g
Ziarna amarantusa 2 łyżki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę krupczatkę.

Dosypać mąkę razową.

Dodać jeszcze mąkę żytnią.

Na suchą patelnię wsypać słonecznik.

Dosypać czarny sezam i razem uprażyć.

Uprażone ziarna przesypać do miski z mąkami i dokładnie wymieszać.

Dosypać ziarna amarantusa .

Dokładnie razem wszystko wymieszać drewnianą łyżką.

Wsypać łyżkę soli i wymieszać.

Wsypać łyżkę cukru i ponownie wymieszać.

Dodać świeże pokruszone drożdże, cały czas mieszać łyżką drewnianą.

Wlać do zawartości miski serwatkę oraz wodę.

Dosypać śliwki suszone i wymieszać.

Odstawić ciasto na 20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto odgazować. Przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation