Kuchnia

ciasta 2018

Chleb żytni razowy na zakwasie - przepis | Gotuj z pasją z Kulinarnymi!

1,2 kg mąki żytniej typ : 200
850 ml ciepłej wody
1 łyżka kminku
50 g nasion słonecznika
50 g nasion dyni
1,5 łyżeczki soli

Wymieszaj 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody w szklanym naczyniu. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórz jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.
Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.
Dodaj 500 g mąki żytniej razowej i 500 ml przegotowanej, ciepłej wody. Całość wymieszaj i przykryj bawełnianą lub papierową serwetką, a następnie odstaw w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.
Do zakwasu dodaj 150 ml przegotowanej wody i 1,5 łyżeczki soli.
Później wsyp 500 g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części.
Włoż masę do dwóch, podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia. Natnij wierzch nożem, by ciasto nie pękało podczas rośnięcia.
Następnie posmaruj chleb wrzątkiem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200*C. Posmaruj chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez 55 minut.
Pokrój dopiero po ostygnięciu,
Chleb zachowuje świeżość około tygodnia.
Do chleba podać można 3 rodzaje oliwy:
1) z czosnkiem i chilli
2) z pieprzem czerwonym i rozmarynem
3) z majerankiem


Kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, w naszej wersji 65.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation