Design

Design

Moje Wypieki

Duża blacha pysznego ciasta czekoladowego. Mięsiste, wilgotne, czekoladowe w sam raz, doskonałe! Myślę, że nie ryzykuję dużo pisząc, że wielu z Was powie "właśnie takiego ciasta szukałam, od dziś to moje ulubione ciasto czekoladowe" ;-). Koniecznie przetestujcie przepis!

Przed przystąpieniem do pieczenia warto najpierw przeczytać notkę o tym, jak uniknąć zakalca.

Składniki:

120 g masła
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
110 g gorzkiej czekolady
260 g mąki pszennej
35 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mleka

Uwaga: 1 szklanka ma pojemność 250 ml, jak zawsze na Moich Wypiekach.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, przestudzić (powinna pozostać płynna).

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy i ubić. Strużką wlewać roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, w kilku turach, mieszając rózgą kuchenną (nie mikserem!) tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę o wymiarach 34 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową. Po jej stężeniu kroić na kwadraty i podawać.

Polewa czekoladowa:

120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
140 g czekolady deserowej, posiekanej

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, w razie konieczności przetrzeć przez sitko. Przestudzić.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation