Kuchnia

wedliny

Domowa biała kiełbasa

Składniki

wieprzowina - 1,5 kg - chuda (np. szynka)
wieprzowina - 1,5 kg- tłusta (np. karkówka)
sól - 70 g
pieprz - 1 płaska łyżeczka, mielony
czosnek - 3 ząbki
woda - 1,5 szklanki
majeranek - 2 łyżki, suszony
jelita -

Sposób przygotowania

Mięso zmiel na maszynce o dużych oczkach. Czosnek rozetrzyj z solą na gładką pastę. Dodaj wodę, dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Przypraw czosnkiem, pieprzem i majerankiem, ponownie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Tak przygotowanym mięsem nadziewaj (przy pomocy maszynki i odpowiedniej nakładki) naturalne flaki (wcześniej wymoczone). Pamiętaj, aby nie nadziewać kiełbasek zbyt ściśle, bo mogą pęknąć podczas gotowania. Poszczególne kiełbaski oddzielaj od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku.

Gotową białą kiełbasę włóż do wrzącej wody. Skręć gaz, woda po włożeniu mięsa nie może wrzeć ma tylko pozostać bardzo gorąca. W tak przygotowanej kąpieli trzymaj kiełbaski przez 20 minut. Po tym czasie podawaj lub ostudź i zamroź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation