Kuchnia

kuchnia fit

Smakuje nawet tym, którym pasztet kojarzy się z mięsem. Jest pikantny i aromatyczny, a pieczona dynia i papryka nadają mu niecodziennego smaku.

trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 10

Pasztet z pieczonej dyni i papryki - SKŁADNIKI:
mała dynia Hokkaido – 1/2 szt.
papryka czerwona – 2 szt.
ciecierzyca – 200 g
cebula - 1 szt.
czosnek – 5 ząbków
jajko – 1 szt.
oliwa - 2 łyżki
sól morska – do smaku
pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
gałka muszkatołowa świeżo mielona – 1/4 łyżeczki
kminek mielony – 1/4 łyżeczki
olej rzepakowy – do pieczenia i smażenia warzyw
Pasztet z pieczonej dyni i papryki - PRZYGOTOWANIE:
Dynię umyć, usunąć gniazdo nasienne, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki podobnej wielkości. Na dno naczynia żaroodpornego wlać olej, ułożyć kawałki dyni, przemieszać, aby dokładnie pokryły się olejem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż będzie miękka. Odstawić do przestygnięcia. Ciecierzycę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować do miękkości. Przestudzić, a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach. Cebulę pokroić w grube plastry i usmażyć bez rumienienia. Odstawić do przestygnięcia. Paprykę umyć, pokroić, usunąć nasiona i ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, przemieszać, aby wszystkie kawałki pokryły się olejem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 minut. Przełożyć do pojemnika z pokrywką i odstawić do przestygnięcia. Następnie obrać ze skórki. Warzywa zmielić w maszynce do mielenia, przełożyć do miski miksera, dodać wcześniej zmieloną ciecierzycę, przeciśnięty czosnek, oliwę, jajko i całość bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Dodać przyprawy /dużo przypraw/ i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać masę. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki o wymiarach 10x20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation