Kuchnia

chleb

Bułki wiejskie - przepisnachleb.pl

Bułki wiejskie. Prawdziwe bułki pszenno-żytnie. Dodatek jasnej mąki żytniej stanowi jedynie niecałe 30% i powoduje, że bułki stają się lekko szare i wyraźniejsze w smaku, niż jasne bułki pszenne. Same bułki są pyszne, mocno chrupiące, o zwartym miąższu (a nie – nadmuchanym do granic możliwości). Ich nieregularna forma jest zamierzona, chciałam upiec je na kształt bułek pszenno-żytnich(!), które kupiłam ostatnio w pewnym sklepie i poczułam się oszukana. Koło żyta to one nawet nie leżały… Oto moja wersja.

Składniki na zaczyn:

150 mąki żytniej typ 720
1/3 łyżeczki suszonych drożdży
150 g wody
Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek – składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin (najlepiej pozostawić na całą noc, a rano przygotować już bułki). Można zaczyn pozostawić w misce lub pojemniku plastikowym, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość. Miskę owinąć folią lub włożyć do zwykłej reklamówki. Zaczyn po wymieszaniu powinien mieć konsystencję gęstej pasty, jeśli będzie zbyt suchy – można dodać jeszcze trochę wody.

Składniki na ciasto właściwe:

Cały zaczyn
250 g letniej wody
450 g mąki pszennej typ 550
½ łyżeczki suszonych drożdży
1 ½ łyżeczki soli
Przygotowanie

Zaczyn wymieszać z letnią wodą. Następnie dodać mąkę pszenną, drożdże oraz sól.

Zagnieść gęste i lepkie ciasto. Dzięki mące żytniej ciasto będzie bardzo lepkie, ale takie ma być. Trzeba je dokładnie wyrobić (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto wciąż będzie mocno lepiło się do dłoni. Na sam koniec można dodać jeszcze dodatkowo trochę mąki pszennej i szybko zagnieść ciasto – ale jedynie tyle by ciasto można było uformować w kulę.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.

ciasto po wyrobieniu

ciasto po wyrobieniu
ciasto po wyrośnięciu

ciasto po wyrośnięciu
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat wysypany mąką pszenną, podzielić na 8 części. Z każdej z części uformować bułkę o nieregularnym kształcie. Można to zrobić w następujący sposób – kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć na blacie, a następnie zebrać boki ciasta do środka, zlepiając je ze sobą. Chodzi o to żeby wierzch bułki wyglądał mocno nierówno i był taki trochę „poszarpany”. Można sobie pomóc posypując dłonie odrobiną mąki lub otrębów.

bułki po uformowaniu

bułki po uformowaniu

Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, lub do czasu gdy choć trochę podrosną.

Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra +dół”.

Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut, do czasu gdy staną się ładnie zarumienione.

Bułki z dodatkiem mąki żytniej będą piekły się trochę dłużej niż inne pszenne bułki. Jeśli spód bułek będzie już brązowy, a wierzch wciąż jasny – można na ostatnie kilka minut włączyć po prostu termoobieg.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation