Kuchnia

chleb

Moje Wypieki | Chleb żytni z suszoną śliwką

Składniki na 1 bochenek.

Wieczór wcześniej:

150 g mąki żytniej razowej
100 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g wody
Wieczór przed pieczeniem umieścić wszystkie składniki w naczyniu i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.

Kolejnego dnia rano (po 12 godzinach):

200 g mąki żytniej jasnej
1 łyżeczka soli
150 g bardzo ciepłej wody
200 g śliwek kalifornijskich, posiekanych
Na wyrośnięty zaczyn z dnia poprzedniego wysypać mąkę żytnią jasną, sól, zalać ciepłą wodą. Wymieszać do połączenia drewnianą łyżką. Dodać posiekane śliwki i dobrze wymieszać (dodałam dodatkowe 2 łyżki wody więcej, ale to zależy od hydratacji zakwasu).

Formę keksówkę o wymiarach dolnych 23 x 8 cm i górnych 26 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wyrównać, delikatnie oprószyć mąką. Przykryć lnianym ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 2 godziny lub do podwojenia objętości. Ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 30 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation