Kuchnia

chleb

Aromat Kuchni: CHLEB PEŁNOZIARNISTY RAZOWY Z DODATKAMI (z maszyny)


Składniki:
440ml chłodnej wody (ciut więcej niż w poprzednim przepisie, gdyż dodajemy płatki owsiane, które chłoną wodę)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
470g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubelli - jej typ to 1600-1900)
80g mąki razowej pszennej (typ 2000)
11g świeżych drożdży

Dodatki: (można modyfikować w ilości 80-90g - całość)
40g łuskanego słonecznika (ok. 3 czubate łyżki)
30g płatków owsianych (ok. 4 łyżki lub 1/3 szkl.)
20g siemienia lnianego (ok. 3 łyżki)

roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
3 łyżki płatków owsianych do posypania

Wszystkie składniki wsypać do formy wg podanej wyżej kolejności, na środku mąki rozkruszyć świeże (nie mogą mieć kontaktu z cukrem ani solą).
Po sygnale (ADD) dodać ziarna słonecznika, płatki owsiane, siemię lniane.
Przed rozpoczęciem pieczenia posmarować chlebek rozmąconym jajkiem i posypać płatkami owsianymi.
Ustawić na maszynie program: NORMALNE, skórka: ŚREDNIA, waga 1000g

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation