Kuchnia

chleb

Chleb na zakwasie z dodatkami

Chleb na zakwasie

Zaczyn:
100 gr mąki pszennej chlebowej
60 gr wody
20 gr zakwasu (u mnie żytni)

Przygotowanie:
Mieszamy składniki zaczynu,powstanie bardzo gęsta masa. Przykrywamy i zostawiamy na 12-16 godzin.


ciasto właściwe:
275 gr mąki pszennej chlebowej
125 gr mąki pszennej razowej
270 gr wody
25 gr miękkiego masła
10 gr soli
7-8 gr świeżych drożdży
zaczyn
60-65 gr orzechów laskowych
60-65 gr suszonych śliwek , grubo pokrojonych
Zamiennie inne dodatki jak oliwki , zurawina, orzechy włoskie
Orzechy dobrze jest wyprażyć przed dodaniem do ciasta.
W tym celu wyłożone na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 8-10 min.
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki ciasta chlebowego oprócz dodatków.
Ciasto wyrabiamy aż do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu.
Pod koniec wyrabiania wsypujemy dodatki i wyrabiamy jeszcze chwilę.
Zostawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1.5h aż do podwojenia objętości.W trakcie wyrastania ciasto raz złożyć.
Kształtujemy bochenek i dajemy do wyrośnięcia do koszyka lub przekładamy ciasto do przygotowanej wcześniej foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami).
Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 235 st. C i pieczemy z parą przez 15 min. po czym zmniejszamy temperaturę do 215st C i pieczemy kolejne 25-30 min.Gotowy chleb studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation